Czy makaron pełnoziarnisty wspomaga odchudzanie?

Wiele osób marzących o smukłej sylwetce decyduje się na zmniejszenie ilości węglowodanów w diecie. Redukcja ilości spożywanych produktów wysoko przetworzonych i cukrów prostych wydaje się dobrym krokiem w kierunku utraty kilogramów. Natomiast rezygnacja z węglowodanów takich jak makaron pełnoziarnisty nie zawsze jest najlepszym rozwiązaniem.

Makaron pełnoziarnisty i jego wpływ na uczucie sytości

Jednym z najmniej przyjemnych odczuć podczas próby schudnięcia jest doświadczanie głodu. Regulacja sytości i głodu w organizmie człowieka jest bardzo złożonym procesem zależnym od wielu czynników. Według badań naukowych spożywanie produktów z pełnego ziarna wpływa wieloetapowo na regulację apetytu. Dzieje się to już w momencie przeżuwania. Makaron pełnoziarnisty, tak jak inne pełnoziarniste produkty wymaga dłuższego rozdrabniania pokarmu zębami. Proces dłuższego przeżuwania zwiększa sensoryczną stymulację w jamie ustnej, zmniejsza szybkość przyjmowania kolejnych porcji pokarmu, a nawet może powodować szybsze osiągnięcie uczucia sytości m.in. dzięki zwiększeniu wydzielania hormonów układu pokarmowego.

Makaron pełnoziarnisty- ile kalorii dostarcza?

Kaloryczność pełnoziarnistego makaronu różni się między ofertami różnych producentów. Skład makaronu pozostaje tu także nie bez znaczenia. Dostępne na rynku makarony tego typu zazwyczaj powstają z pełnej pszenicy, żyta, jęczmienia, gryki, amarantusa, owsu, brązowego ryżu lub kukurydzy. W zależności od składu kaloryczność może się różnić, jednak zazwyczaj wypada ona korzystniej w stosunku do tradycyjnego makaronu z oczyszczonej mąki pszennej.

Warto podkreślić, że makaron pełnoziarnisty posiada zazwyczaj mniejszą gęstość energetyczną niż tradycyjna pasta. Wynika to z faktu, że produkty wytworzone z pełnego ziarna zawierają stosunkowo dużo błonnika, który nie ulega strawieniu w układzie pokarmowym. Ponadto, unikalna struktura chemiczna błonnika pokarmowego umożliwia mu pochłanianie dużej ilości wody- która w efekcie sprawia, że makaron po ugotowaniu waży więcej, jednak dostarcza niskiej ilości spożywanych kalorii. Co ciekawe, w niektórych badaniach naukowych zauważono tendencję uczestników do spożywania pokarmu o stałej masie. Oznacza to, że zmiana tradycyjnych świderków na świderki pełnoziarniste ma szansę umożliwić nieodczuwalne zmniejszenie ilości spożytych kalorii, a co za tym idzie – ułatwić odchudzanie.

Oprócz wyżej wymienionych sposobów, w jaki makaron pełnoziarnisty może wspomóc odchudzające się osoby, istnieje jeszcze wiele innych pozytywnych efektów tego produktu na zmniejszenie poczucia głodu. Dla osób zainteresowanych możliwością zakupu makaronu z pełnych ziaren godną uwagi stroną internetową jest ten sklep ze zdrową żywnością https://kupujinaczej.pl/kategoria/11-makarony. Zmiana produktów wysoko przetworzonych na pełnoziarniste alternatywy to krok w kierunku zdrowszego życia oraz lepszego samopoczucia.