Przystawki na zimno

Wyprawiasz imprezę i nie wiesz czym poczęstować gościu? Oprócz ciepłego posiłku pragniesz również podać przydawki na zimno? Oto kilka przepisów na najlepsze przystawki.

Koreczki z gorgonzolą

Smaczne, proste i szybie w przygotowaniu danie. Potrzebujesz jedynie winogron, sera pleśniowego i orzecha włoskiego. Składniki nadziewamy na wykałaczkę i układamy na ładnym talerzyku.

Sałatka z selerem naciowym

Sałatki zawsze cieszą się popularnością na przyjęciach. Do wykonania danej sałaki potrzebujesz selera naciowego, kukurydzy w puszce, szynki pokrojonej w kostkę, a także żurawiny. Całość wymieszaj z majonezem a na samą górę połóż prażony słonecznik.

Jajka z pastą z wędzonego łososia

Kolejną z propozycji, jako przystawki na zimno, są jajka z pastą z wędzonego łososia. Do wykonania danej przystawki potrzebujesz jajek, wędzonego łososia, majonezu, soli i pieprzu. Jajka gotujemy na twardo. Przygotowujemy pastę z złotek, które wykrajamy z wcześniej ugotowanych jajek, dodajemy łososia, majonez, sól i pieprz. Całość mieszkamy, a kiedy już mamy gotowe, nakładamy na miejsce żółtka. Gotowe jajka układamy na talerzu i dodatkowo zdobimy szczypiorkiem.

Roladka z tortilli

Jedna z najbardziej popularnych przystawek na zimno są roladki z tortilli. Do ich wykonania potrzebujesz tortilli pszennej, mix sałat, ser feta, oliwki, szynka, ser żółty, papryka, a także majonez. Placek tortilli smarujemy cieniutko majonezem, następnie układamy na nim składniki, tak na ¾ tortilli, aby było łatwo ją zwinąć. Kiedy mamy już wszystko ułożone zwijamy ostrożnie placek. Roladkę kroimy na mniejsze kawałki i układamy na talerzu. Dodatkowo możemy przebić roladki wykałaczka, aby się nie rozpadły.